viernes, 29 de noviembre de 2013

Aprenem més!

En la classe de GTIC hem aprofitat per aprendre més sobre pàgines web que abans desconeixem la seva utilitat. Hem vist quatre pàgines web i totes elles diferents entre sí.

La primera que hem vist ha estat Glogster. Aquesta pàgina ens permet crear pòster amb animacions. Podem afegir-li als pòsters música, imatges, vídeos i animacions. Jo he estat mirant alguns pòsters que es poden trobar a la pàgina web www.glogster.com. El que més m'ha agradat dels que he vist ha estat aquest que us posu a continuació ja que parla de les olimpíades de Barcelona del 1992 i les de Pekin al 2008. Com podeu veure en aquest pòster podem veure les imatges més grans només clicant-les, també podem observar que hi ha tant text com vídeo.
http://www.glogster.com/noeliaesc99/barcelona-1992-y-pekin-2008/g-6l6vtuua8ggc3i2pca49ca0

La segona pàgina web que hem descobert ha estat Padlet. Aquesta pàgina són diversos suros on hi ha col·locats uns conceptes. A mi el que més m'ha agradat dels que he vist ha estat un en el que expliquen com fer un mural a classe bastant econòmic. A continuació us deixo el link perquè li pugueu fer un cop d'ull.
http://padlet.com/wall/5elhbvc3l0

La tercera pàgina web que hem treballat ha estat  Wordle. En aquesta pàgina  podem crear núvols de paraules a través d'un text. També podem editar aquest núvol de paraules perquè quedi al nostre gust. A mi personalment m'ha agradat molt un que posava Feliç Any Nou en diferents idiomes.
http://www.wordle.net/show/wrdl/7423237/happy_NewYear_

La quarta i última eina que hem contemplat ha estat Mindmeister. Aquesta pàgina web serveix per fer mapes mentals. És semblant a l'eina que abans us he presentat que és el Cmap Tools però el Mindmeister serveix per fer mapes mentals molt més elaborats i complicats.

Com fer mapes conceptuals?

Aquesta setmana a la classe de GTIC hem aprés a utilitzar una eina per poder fer mapes conceptuals. Aquesta eina s'anomena Cmap Tools. És una eina molt eficaç ja que a part de ser gratis la instal·lació és molt fàcil utilitzar-la. Primer de tot s'ha de descarregar el programa, que com ja he dit previàment és gratuïta.
Quan s'obre el programa apareixen varies finestres. La primera que podem veure és com una espècie de MiPC però és on podem trobar els mapes conceptuals que ja hem fet amb el mateix ordinador que estem fent servir o un altre.


La segona finestra que se t'obre és com una espècie de Paint en el que pots construir el teu mapa conceptual. En aquesta finestra tens una pantalla en blanc on clicant dues vegades apareix un quadrat on hem de posar el concepte que nosaltres vulguem. D'aquest concepte podem crear varies fletxes que surtin d'ell o que vagin cap amb ell. Sempre hem de posar verb entre conceptes per poder-ho lligar. També ens surt una petita finestra que en ella és com podem canviar l'estil del nostre mapa conceptual. Per poder guardar el nostre mapa conceptual només s'ha d'anar a Archivo i d'allà anar a Guardar como.


Per començar a treballar amb aquest programa, el professor ens ha donat un text que de títol tenia Dinar de Nadal i hem fet el corresponent mapa conceptual. A continuació us el deixo perquè pugueu veure'l com em va quedar.


jueves, 28 de noviembre de 2013

Identitat i Territori

Avui he donat a terme una de les presentacions més importants del semestre l'exposició d'Identitat i Territori. Aquesta presentació és del mòdul de les assignatures de COED i de GTIC.
Aquesta exposició es fa per parelles però nosaltres hem estat tres noies ja que una noia ha tingut problemes i s'ha quedat sense parella.
Vam pensar en un tema original per fer l'exposició i vam triar els reis mags. Vam triar aquest tema perquè pensem que tots els sentiments com la il·lusió, la sorpresa, l'alegria; s'estan perdent a mesura que ens fem grans i pensem que si els revisquéssim viuríem un Nadal ple d'emocions i felicitat.
Vam triar fer-ho més original que les primeres exposicions que havíem vist fent la nostra exposició diferent.
El primer que vam fer diferent va ser que vam voler fer-ho com si fos un conte ja que ho veiem apropiat amb aquest tema. Aquest canvi penso que ha estat bastant valent ja que alhora que expliques un conte has de tenir cura de l'entonació perquè és un factor molt important.
El segon canvi no va ser un canvi radical com el primer sinó que al veure que els professors remarcaven molt el treballar amb les diapositives. Nosaltres en la nostra presentació no vam posar text només el necessari. L'important en el nostre suport multimèdia han estat les animacions, les imatges i el vídeo. Les imatges generalment han estat nostres de quan èrem petites i el vídeo l'hem creat nosaltres mateixes amb els nostres vídeos familiars i la cançó dels reis mags.
He notat que al públic els hi agradat i he tingut bones sensacions.

Diagrames de flux!!

Els diagrames de flux són una eina que s'utilitza per representar procediments encaminats a resoldre una tasca. La seva utilització prové del món de la informàtica però avui en dia s'utilitza en molts diferents àmbits. Per als futurs mestres contemplem dues utilitzacions:
Per planificar tasques pròpies relacionades amb el desenvolupament de la tasca professional. Per exemple representar el procés per a l'acollida d'un nou professor o alumne a l'escola.
Ensenyar als alumnes aquesta eina, tenint present que l'eina és un bon mitjà per aprendre i practicar amb: Presa de decisions, resolució de problemes, planificació, organització, destriar la informació essencial de l'accessòria, definició d'ordres i instruccions, compliment de normes i estructures,...
Els fluxogrames tenen una simbologia molt definida de la que en podem destacar:

[einesfluxograma1.jpg] 



Podem treballar fluxogrames amb moltes eines com el Word de Microsoft, Write d'OpenOffice, programes de presentacions o de gràfics vectorials, etc A l'assignatura hem optat per una eina on-line anomenada Gliffy.
Aquesta eina a part de poder crear, guardar i editar diagrames de flux, també permet treballar amb altres tipus de represenatcions gràfiques i exportar a diferents formats la feina feta.
Nosaltres a l'aula hem hagut d'utilitzar el Gliffy per recrear la situació de creuar una cruïlla amb un semàfor. l'hem creat i després l'hem hagut d'exportar com a imatge JPG. Aquest és el meu resultat final:


Aquesta eina és més per transmetre idees ja que la utilitat principal és de relacionar conceptes entre sí. 


miércoles, 27 de noviembre de 2013

Treballem... la Viquipèdia!

Desprès de treballar la Viquipèdia i els Wikis, hauriem de saber que:
  • Tenir diferents entrades del mateix tema depenent del llenguatge és un gran avantatge ja que per saber més te'n vas al idioma més proper. Per exemple si vols saber més de Roma busques la informació en italià. Perquè la informació té la dóna gent més propera a la busca. En un mateix entorn podem veure diferents punts de vista.
  • La Viquipèdia és un wiki.
  • Els articles estan escrits de manera neutral perquè pretén recollir el coneixement humà sobre tots els temes possibles. Ara bé, hi  ha molts temes sobre els quals hi ha diferents opinions, per això és important que tots els articles siguin escrits en un punt de vista neutral. La informació ha de ser lo més objectiva possible i mirar d'escriure de manera similar tots els punts de vista. És important tenir un de vista neutral sobretot per tractar temes conflictius com política, nacionalisme, religió, etc.
  • La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta: Respecteu els vostres companys viquipedistes fins i tot quan no compartiu les seves opinions. Comporteu-vos civilitzadament. Eviteu els atacs personals i les generalitzacions quan es crispin els ànims; eviteu les guerres d'edicions; recordeu que hi ha aproximadament 416.000 articles a la Viquipèdia en català per a treballar. Actueu amb bona fe, sense sabotejar la Viquipèdia per enfortir els vostres arguments. No utilitzeu titelles per actuar malament o per evitar les polítiques.
  • La viquipèdia l'escriuen milers de voluntaris de tot el món en diferents idiomes.
  • És veritat el que diu a la Viquipèdia perquè és una intel·ligència col·lectiva. Hem de mirar a l'apartat discussió i referències per assegurar-nos.
  • Per lluitar contra el vandalisme hi ha diverses maneres. Una d'elles és vigilant la pàgina de "canvis recents", on apareixen els últims articles modificats. Es pot veure què s'ha canviat fent clic a l'enllaç anomenat "diff". Un cop s'ha detectat un vandalisme, es pot eliminar fent clic a l'enllaç "Desfer".  
  • La funcionalitat Seguiment d'enllaços, o canvis relacionats, presenta una llista amb els canvis recents (només l'últim abans de la versió MediaWiki 1.5) de cada pàgina enllaçada des de una pàgina donada, o els canvis recents de cada pàgina que té un enllaç a la pàgina donada.
  • Tothom pot crear i editar articles. Perquè la wikipedia és lliure i està escrita per voluntaris, els quals porten la informació. Anar a la pestanya de "Modifica".
  • Les diferències que podem trobar entre la Viquipèdia i una enciclopèdia normal són aquestes:
    enciclopèdia online normalment no era online
    tothom l'escriu l'escriuen especialistes
    es pot actualitzar antigues
    col·lectiva individual
    gratis pagament

    Les enciclopèdies tradicionals són més fiables? no, ja que no s'actualitzaven tan de pressa ni es contrastava la informació amb persones d'arreu del món

  • Les discussions es donen a terme quan els voluntaris que escriuen la wiki debaten per saber si està bé la informació escrita. No es fan en la pàgina de la informació sinó que hi ha una pàgina de discussions i allà es on es parla i es contrasta la informació. Per saber si la informació que estem llegint és verdadera hem de mirar la pàgina de discussions.

  • En la Viquipèdia sempre s'ha de dir d'on s'ha extret la informació. Al final de tot de la pàgina hi ha un apartat de referències on es pot veure de quin lloc s'ha extret la informació i quina informació. Sempre que es fa una cita textual s'ha de posar d'on és.
  • Els projectes germans de Wikimedia són tots el wikis gestionats per la Fundació Wikimedia, inclosa la Viquipèdia. 
  • El llibre d’estil de la Viquipèdia és com s'ha d'organitzar la plantilla de la pàgina.

  • La pàgina sobre com crear una pàgina de la Viquipèdia la trobem només entrar a la pàgina inicial.
  • L'Eduwiki és una eina que ens permet integrar les TAC (Tecnologies per l'Aprenentatge i el Coneixement) en el currículum i compartir les activitats de cada centre per tal d'aprendre mútuament.

  • La relació entre les llicències Creative Commons i la Viquipèdia és que els texts de la Viquipèdia estan disponibles sota la llicència Creative Commons i unes condicions d'ús.

En la Viquipèdia podem estar en diferents esglaons, depenent de l'activitat que hagis fet en la Viquipèdia, tens un esglaó o un altre. Ex: bibliotecari.
Tots aquells que escriuen a la Viquipèdia se'ls anomena viquipedista.

El més important són els cinc pilars de la Viquipèdia.

Aportem informació a la Viquipèdia!

Aquesta setmana hem hagut de donar a terme l'activitat d'aportar el nostre granet de sorra a la Viquipèdia. Per fer això no fa falta crear-se un compte de la Viquipèdia. Per poder fer una aportació a la Viquipèdia és molt senzill i no fa falta ser un expert en la matèria.
Primer de tot s'ha d'entrar en la pàgina que es vulgui aportar informació, en aquest cas el tema serà l'oxigenoteràpia.
Després en la mateixa pàgina s'ha de clicar en la pestanya de modifica. Un cop fet, ja es podrà començar a editar la pàgina triada. Perquè veieu un exemple així és com jo he estat editant la pàgina d'oxigenoteràpia.


Com podeu veure és ben senzill. L'únic que has de fer és escriure la corresponent informació sense oblidar-se de fer la corresponent referència i els hipervincles. La referència és molt important ja que així demostres que no t'ho has inventat. Jo he aportat a la Viquipèdia l'objectiu de l'Oxigenoteràpia, que succeeix amb un excés d'oxigen a la sang i l'apartat de referències ja que ningú abans ho havia fet.


Si voleu donar-li un cop d'ull aquí us deixo el link: Oxigenoteràpia


sábado, 16 de noviembre de 2013

Setmana de Reflexió Educativa!!

La setmana passada es van aturar les classes ja que els alumnes de 1r d'infantil i primària vam celebrar la setmana de reflexió educativa. Aquesta setmana va tractar sobre diverses activitats centrades en cada una de les nostres matèries.
El dilluns vam assistir a una conferència del Jaume Cela que tractava sobre "Els quatre reptes a l'escola d'avui". Després vam fer una activitat orientada des de l'àrea d'educació física que tractava d'una caminata des del Baixador de Vallvidrera fins a Sant Cugat.
El dimarts vam anar al MNAC on vam fer una visita que tractava sobre les escultures en relleu. Aquesta activitat estava orientada des de l'àrea d'Educació Visual i Plàstica. En aquesta visita vam tenir que agafar apunts i comentar sobre el punt de vista d'un educador, com veiem la visita per infants. Les fotografies que podeu veure a continuació són fetes per la meva companya Marta Garcia durant la nostra visita al MNAC.

Catalana asseguda- Manolo Hugué


La noia nua-Enric Casanovas


El dimecres i el dijous vam fer una activitat anomenada apadrinament. Aquesta activitat consistia en acompanyar a un alumne de 3r a les pràctiques. A mi em va tocar anar a l'escola bressol municipal Gràcia i vaig estar amb infants d'un i dos anys. Aquesta experiència va ser molt gratificant, ja que vaig poder començar a "treballar" amb els infants.
El divendres vam assistir a un concert del grup Com Sona? el qual estava adreçat a  infants de 0 a 3 anys. A mi em va semblar molt entretingut i molt original. Per acabar la setmana, després vam assistir a una conferència sobre els iPads i les tauletes digitals. Va ser una conferència amb una mica de problemes tècnics amb la pissarra digital ja que no es veia res perquè semblava que no anava l'Internet. Per aquesta conferència ens vam tenir que crear un twitter i anant comentant tot el que ens semblava interessant de la conferència o alguna pregunta que ens preocupés, utilitzant sempre el hashtag #gitic13. A continuació us mostro els tweets que jo he publicat.

miércoles, 6 de noviembre de 2013

Les wikis

A classe de GTIC vam tractar el tema dels wikis. Per poder fer aquesta classe vam tenir que venir a l'aula amb un article llegit. Té com a títol "Wikis y educación", el seu autor és Jordi Adell i que el podeu llegir clicant aquí.
Vam comentar i debatre sobre les diferències entre blog i wiki. La wikipedia està feta d'un wiki. Dins del document anterior hem pogut veure que hi ha diversos tipus de wikis. La més bàsica consta de la pàgina Home i tres pàgines més.
Les tres accions bàsiques són: editar-desar-crear links.

Què és un wiki?
És una pàgina web compartida. Una obra de varies persones.

Principis

  1. Flexibilitat
  2. HTML simplificat
  3. Qualsevol pot modificar
  4. Lliure d'ego
Diferències entre Blog i Wiki




Com a activitat per treballar les wikis vam registrar-nos a la pàgina www.wikispaces.com  i vam crear un wiki i la vam compartir amb els companys del grup i el professor. El meu grup vam fer un wiki sobre els nostres blogs. Aquí us deixo el link perquè li pugueu donar un cop d'ull.