miércoles, 27 de noviembre de 2013

Treballem... la Viquipèdia!

Desprès de treballar la Viquipèdia i els Wikis, hauriem de saber que:
  • Tenir diferents entrades del mateix tema depenent del llenguatge és un gran avantatge ja que per saber més te'n vas al idioma més proper. Per exemple si vols saber més de Roma busques la informació en italià. Perquè la informació té la dóna gent més propera a la busca. En un mateix entorn podem veure diferents punts de vista.
  • La Viquipèdia és un wiki.
  • Els articles estan escrits de manera neutral perquè pretén recollir el coneixement humà sobre tots els temes possibles. Ara bé, hi  ha molts temes sobre els quals hi ha diferents opinions, per això és important que tots els articles siguin escrits en un punt de vista neutral. La informació ha de ser lo més objectiva possible i mirar d'escriure de manera similar tots els punts de vista. És important tenir un de vista neutral sobretot per tractar temes conflictius com política, nacionalisme, religió, etc.
  • La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta: Respecteu els vostres companys viquipedistes fins i tot quan no compartiu les seves opinions. Comporteu-vos civilitzadament. Eviteu els atacs personals i les generalitzacions quan es crispin els ànims; eviteu les guerres d'edicions; recordeu que hi ha aproximadament 416.000 articles a la Viquipèdia en català per a treballar. Actueu amb bona fe, sense sabotejar la Viquipèdia per enfortir els vostres arguments. No utilitzeu titelles per actuar malament o per evitar les polítiques.
  • La viquipèdia l'escriuen milers de voluntaris de tot el món en diferents idiomes.
  • És veritat el que diu a la Viquipèdia perquè és una intel·ligència col·lectiva. Hem de mirar a l'apartat discussió i referències per assegurar-nos.
  • Per lluitar contra el vandalisme hi ha diverses maneres. Una d'elles és vigilant la pàgina de "canvis recents", on apareixen els últims articles modificats. Es pot veure què s'ha canviat fent clic a l'enllaç anomenat "diff". Un cop s'ha detectat un vandalisme, es pot eliminar fent clic a l'enllaç "Desfer".  
  • La funcionalitat Seguiment d'enllaços, o canvis relacionats, presenta una llista amb els canvis recents (només l'últim abans de la versió MediaWiki 1.5) de cada pàgina enllaçada des de una pàgina donada, o els canvis recents de cada pàgina que té un enllaç a la pàgina donada.
  • Tothom pot crear i editar articles. Perquè la wikipedia és lliure i està escrita per voluntaris, els quals porten la informació. Anar a la pestanya de "Modifica".
  • Les diferències que podem trobar entre la Viquipèdia i una enciclopèdia normal són aquestes:
    enciclopèdia online normalment no era online
    tothom l'escriu l'escriuen especialistes
    es pot actualitzar antigues
    col·lectiva individual
    gratis pagament

    Les enciclopèdies tradicionals són més fiables? no, ja que no s'actualitzaven tan de pressa ni es contrastava la informació amb persones d'arreu del món

  • Les discussions es donen a terme quan els voluntaris que escriuen la wiki debaten per saber si està bé la informació escrita. No es fan en la pàgina de la informació sinó que hi ha una pàgina de discussions i allà es on es parla i es contrasta la informació. Per saber si la informació que estem llegint és verdadera hem de mirar la pàgina de discussions.

  • En la Viquipèdia sempre s'ha de dir d'on s'ha extret la informació. Al final de tot de la pàgina hi ha un apartat de referències on es pot veure de quin lloc s'ha extret la informació i quina informació. Sempre que es fa una cita textual s'ha de posar d'on és.
  • Els projectes germans de Wikimedia són tots el wikis gestionats per la Fundació Wikimedia, inclosa la Viquipèdia. 
  • El llibre d’estil de la Viquipèdia és com s'ha d'organitzar la plantilla de la pàgina.

  • La pàgina sobre com crear una pàgina de la Viquipèdia la trobem només entrar a la pàgina inicial.
  • L'Eduwiki és una eina que ens permet integrar les TAC (Tecnologies per l'Aprenentatge i el Coneixement) en el currículum i compartir les activitats de cada centre per tal d'aprendre mútuament.

  • La relació entre les llicències Creative Commons i la Viquipèdia és que els texts de la Viquipèdia estan disponibles sota la llicència Creative Commons i unes condicions d'ús.

En la Viquipèdia podem estar en diferents esglaons, depenent de l'activitat que hagis fet en la Viquipèdia, tens un esglaó o un altre. Ex: bibliotecari.
Tots aquells que escriuen a la Viquipèdia se'ls anomena viquipedista.

El més important són els cinc pilars de la Viquipèdia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario