sábado, 5 de octubre de 2013

Creative Commons

L'últim dia de classe vem poder distingir de les web que tenen copyright i les que tenen llicència creative commons. El que hem après en aquesta classe és que no podem anar agafant imatges o texts de qualsevol lloc sense demanar permís a no ser que específiqui que aquella web té llicència creative commmons. Copyright sigifica que aquella web, vídeo o imatge té dret d'autor. El dret d'autor és un conjunt de normes jurídiques i principis que regulen els drets morals i patrimonials que la llei concedeix als autors (els drets d'autor), pel sol fet de la creació d'una obra literària, artística, musical, científica o didàctica, estigui publicada o inèdita. Per això el que hem de fer abans de copiar-nos alguna cosa ens hem d'assegurar de que no tingui Copyright i que tingui la llicència creative commons. Les llicències Creative Commons, neixen per compartir i reutilitzar les obres de creació sota certes condicions. Amb les llicències Crative Commons, l'autor autoritza l'ús de la seva obra, però l'obra continua estant protegida.
Davant del COPYRIGHT que vol dir "tots els drets reservats", les Creative Commons proposen "alguns drets reservats".
El meu blog té llicència creative commons, per poder crear-la el que he fet ha estat anar a la pàgina de creative commons i allà anar a llicències i crear una. Quan l'has creat et surt un codi embed que s'ha d'enganxar en el gadget que haurem creat de HTML/Javascript i ja tindrem feta la nostra llicència creative commons que podrem modificar depèn de com voldrem la llicència, com per exemple deixar permetre modificacions en l'obra o pemertre usos comercials de l'obra.
Dos exemples de pàgines web per poder trobar material multimèdia amb llicència creative commons són Flickr i Wikipedia Commons.





No hay comentarios:

Publicar un comentario