lunes, 23 de diciembre de 2013

Última entrada?

Aquesta és l'última entrada? Aquest blog m'ha servit per anar redactar les meves impressions i les activitats que hem dut a terme a la classe de GTIC i algunes també de la classe de COED. Durant aquest semestre he après molt sobre les TIC que abans no en tenia ni idea. Amb aquesta última activitat dono per tancat aquest blog. Però això no és un adéu definitiu sinó que un fins després. Aquest blog em servirà per en un futur poder plasmar les meves impressions al llarg dels meus estudis o de la meva carrera professional. Espero que gaudiu i apreneu llegint aquest blog que he anat escrivint durant el meu primer semestre d'estudiant d'Educació Infantil.

Fins després,

Anna Ferran

domingo, 22 de diciembre de 2013

Taxonomia de Bloom!

En la última classe de GTIC hem estat parlant de Benjamin Bloom.
Benjamin Bloom i altres col·laboradors (1956)  van fer per classificar les activitats educatives i que és coneix com taxonomia de Bloom. Una de les seves aportacions va ser que aquestes estaven graduades de més senzilles a més complexes.
Dels tres dominis d'activitats educatives que és van definir: Domini cognitiu, afectiu i psicomotor, en aquest post parlarem del domini de les habilitats cognitives ja que va ser el que posteriorment, l'any 2000, és va revisar, incorporant les accions en forma de verbs com a fonament de les capacitats. (http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/12/conceptualitzacio-de-la-naturalesa-de_3.html)
Un cop vista aquesta classificació, el professor ens ha dit que com activitat agaféssim totes les eines i recursos TIC que hem anat utilitzant i aprenent al llarg del curs i relacionar-ho amb les habilitats cognitives.
Quan ja ho hem fet ho hem hagut de penjar en una taula al Scribd, així és com m'ha quedat a mi:

10 coses que no podríem fer sense l'existència dels ordinadors!

En la classe de GTIC hem hagut de fer una llista de 10 coses que no podríem fer sense l'existència dels ordinadors. A continuació us la deixo:

  1. Integració de múltiples llenguatges. (Multimèdia)
  2. Scratch.
  3. Viquipèdia.
  4. Blogs.
  5. Compartir la informació a tot el món. (Sobretot en cost!)
  6. Traductors online.
  7. Chats, vídeochats, vídeoconferència.
  8. Les gràfiques estadístiques. (Cap màquina que ens plasmés les dades en paper)
  9. Full de càlcul.
  10. Editar el contingut multimèdia.
Fer aquesta llista fa fet veure que actualment els ordinadors juguen un paper molt important a la nostra societat. Sense ordinadors seríem incapaços de fer algunes coses ja que la meva generació va néixer amb els ordinadors, i hi ha coses que no sabem fer sense un.

miércoles, 18 de diciembre de 2013

Bon comunicador!

Avui a classe hem presentat per grups el nostre treball de bon comunicador. Com fa mesos us vaig explicar, per grup de diverses persones hem seguit a un comunicador que nosaltres creiem que és el que més s'acosta a la nostra idea de bon comunicador. Nosaltres vam triar el Victor Amela perquè creiem que és un bon comunicador perquè és culte, natural i clar, a més a més arriba a les persones per diversos mitjans com la televisió, la ràdio i el diari. Nosaltres per fer aquest treball vam fer un Google Sites on anaven posant la informació que trobéssim i reflexionàvem sobre ella. A continuació us deixo el link perquè li pugueu donar un cop ull:

Sabem com parlar bé en públic?

La majoria de gent no sap parlar bé en públic per diversos motius. Per la classe de COED hem hagut de llegir-nos el llibre de Com parlar bé en públic? de Joana Rubio i Francesc Puigpelat. Un cop llegit aquest llibre hem hagut de fer un treball de síntesi amb aquest llibre, els apunts de classe i l'experiència personal. Per mi ha estat molt gratificant ja que he pogut descobrir diferents trucs molt útils per parlar bé en públic. Per poder saber aquests trucs i molt més només s'ha de llegir el llibre.


martes, 17 de diciembre de 2013

Eines de publicació online

Algunes eines que podem trobar de publicació on-line són:

  • Slideshareés un lloc web on els usuaris poden carregar i compartir les seves presentacions Powerpoint o OpenOffice, per ser visualitzades en línia amb el format flash. El pes màxim per arxius és de 20 Mb. A més a més, es pot afegir la presentació un cop ja ha estat incorporada en aquesta pàgina web en d'altres com un blog o un wiki mitjançant un codi embed.
  • Scribd: és un lloc web per compartir documents que permet als usuaris publicar documents de diferents formats i incrustar-los en una pàgina web utilitzant el seu format iPaper.
  • Flickrés un lloc web gratuït que funciona com a una xarxa social, i que permet emmagatzemar, ordenar, buscar, vendre i compartir fotografies i vídeos en línia. És un servei molt utilitzat pels bloggers com a dipòsit de fotos per allotjar imatges que incrustar als blogs i altres mitjans socials.
Flickr
  • Picasaés un programa per visualitzar, organitzar i editar fotografies digitals. A més, Picasa té un lloc web integrat per compartir fotos.L'objectiu de Picasa és la usabilitat, de manera que sigui molt fàcil d'utilitzar per qualsevol usuari, tot oferint moltes funcionalitats en un sol clic.La principal funcionalitat del programa consisteix a organitzar les fotos de l'ordinador, tot ordenant-les en carpetes, i col·leccions per ordre cronològic.També permet fer retocs a les fotografies com ara ajustament del color, reducció dels ulls vermells, correcció de l'alineació de les fotos, etc.També es pot utilitzar per a enviar fotos per correu electrònic, penjar-les a un weblog, gravar-les a un CD, o altres.



Informació extreta de: www.wikipedia.org/

Algunes definicions...

A continuació us deixo algunes definicions que us poden ser útils:
  • Software privatiu: També anomenat software de propietat. És un progarmari amb restriccions d’us, modificació i no es pot copiar ni redistribuir versions modificades o no modificades. El codi font no esta disponible al usuari.
  • Software lliure: És un programari que es pot usar, estudiar i modificar sense cap mena de restricció, i també es pot copiar i redistribuir sense restriccions o amb algunes per a que el següent usuari que el trobi pugui fer el mateix.
  • Programari on-line: està instal·lat en la xarxa. Ex: Prezi
  • Programari local: està instal·lat en l'ordinador. Ex: Cmap Tools
  • Gestió d'arxius: són aquells arxius que tens en el PC.
  • Arxius on-line: són aquells que estan penjats en línia.

Informació extreta de:


miércoles, 11 de diciembre de 2013

Les quatre metàfores!

En la classe de GTIC hem treballat les 4 metàfores.
La primera metàfora que hem treballat ha estat la metàfora tutorial. Aquesta metàfora ens fa referència a que l'ordinador fa la funció de tutor. Té la seva part bona perquè ens motiva ja que et va recordant si ho fas bé. Però té la seva part negativa ja que té la mateixa finalitat que fa anys, l'únic que ha canviat ha estat el disseny. Abans era fer fitxes i ara és clicar l'ordinador. No canviem el mòdul pedagògic sinó el model.
L'exemple que ens ha ensenyat són les activitats de JClic. L'exemple que he trobat són Recursos Digitals per ensenyar, aprendre i treballar.
La segona metàfora és la metàfora de la construcció. Fa referència a que l'ordinador fa la funció de l'alumne i l'alumne ensenya coses a l'ordinador. Hi ha un canvi de roll. Tu aprens, tu investigues. Això era impossible abans ja que les màquines que aprenen només existeixen avui en dia com el ordinador.
L'exemple que el professor ens va ensenyar és Scratch. Imagina, programa i comparteix. Jo he trobat aquest exemple: Curious George
La tercera metàfora és la metàfora del laboratori.L'alumne fa servir l'ordinador com a simulador. Això té un gran avantatge ja que l'alumne pot fer en poc temps el que en la vida real s'allargaria molt. L'exemple del professor és la Doctora xinxeta i el meu exemple són els petits pasos.
La quarta i última metàfora és la metàfora de la caixa d'eines. Fa referència a que l'ordinador és una eina. Aquí entrem en un conflicte d'idees, perquè hi ha gent que diu que és una eina i hi ha gent que diu que és quelcom més. Una eina podem dir que és el Microsoft Word i en canvi, la Viquipèdia és quelcom més. El meu exemple com a ordinador com a eina és un blog d'alumnes anomenat estoFURRULA.

Les quatre metàfores



miércoles, 4 de diciembre de 2013

Ja arriba l'hivern!

A l'aula de COED hem hagut de recitar un poema davant dels nostres companys. El poema escollit per mi ha estat Ja arriba l'hivern de Bofill, F; Puig, A i Segarra, F. He escollit aquest poema perquè m'agrada molt l'hivern perquè quan arriba l'hivern significa que està a prop el meu aniversari i el Nadal. El Nadal trobo que és una festa molt bonica perquè s'està amb la família i tothom comença a decorar les cases i els carrers.
A l'hora de recitar el poema m'he posat una mica nerviosa però crec que dintre el que cap ho he fet bastant bé. Espero que la recitació d'aquest poema hagi fet que els meus companys hagin pensat en algun moment en el Nadal com jo ho vaig fer en el seu moment.
A  continuació us deixo el poema.


martes, 3 de diciembre de 2013

Microsoft Word i Google Drive, ho sabem tot?

Aquesta vegada la classe de GTIC ha estat més lleugera que les anteriors. En aquesta classe hem pogut descobrir que hi havien elements que no sabíem que ho podíem fer amb Microsoft Word o amb Google Drive.
Primer de tot hem treballat amb el Microsoft Word. Hem aprés utilitzar les cites APA i un índex automàtic.
Per fer unes referències amb el Word has de seguir els següents pasos:
  1. Posar-se amb el cursor on es vol posar la referència.
  2. Anar a la pestanya de Referències.
  3. Clicar a insertar cita.
  4. Anar a agregar nueva fuente.
  5. Omplir tots els buits corresponents.
  6. Clicar aceptar
Si es segueixen aquest pasos s'aconseguirà fer la referència desitjada. Per modificar-la l'únic que s'ha de fer és clicar sobre la referència i sortirà una pestanya on clicant editar cita aconseguirà modificar-la.
Per poder tenir una pàgina on es vegin totes les referències que s'han anat afegint en el treball, en la mateixa pestanya de referències s'ha d'anar a referèncias i allà clicar bibliografia. Un cop fet això, sortirà una espècie de taula que es podrà anar actualitzant de manera que ho anem fent, no s'actualitza actomàticament.

Per fer un índex s'han de seguir aquests senzills pasos:
  1. Seleccionar el títol desitjat perquè surti a l'índex.
  2. Amb el títol seleccionat, en la pestanya Inicio, clicar el título 1
Un cop fet, es tindrà un títol de color blau i amb una lletra i tamany determinat. No s'ha de preocupar-se per això ja que és pot editar com tot el que escrivim en un word. Per tenir la mateixa taula que en les referències, s'ha d'anar a la pestanya de Referencias i allà clicar Tabla de Contenido. Ens sortirà la mateixa espècie de taula que abans però amb el índex desitjat. Per actualitzar-lo s'haurà de fer com amb les referències, posant-se dins de la taula i sortirà una pestanya que diu Actualizar Tabla, clicant-la es podrà actualitzar.
També hem treballat el diccionari de sinònims.
 
Una altre eina que hem vist ha estat el Google Drive. Aquesta eina la hem vist molt per sobre perquè ja no teníem temps. El que hem treballat amb aquesta eina ha estat les citacions i el que més m'ha agradat, hem treballat una extensió del Google Chrome que fa la mateixa feina que la impressió de pantalla. La extensió s'anomena Save to Google, i el que fa és llegir tota la pàgina i fer com una impressió de pantalla però de tota la pàgina web sencera.

viernes, 29 de noviembre de 2013

Aprenem més!

En la classe de GTIC hem aprofitat per aprendre més sobre pàgines web que abans desconeixem la seva utilitat. Hem vist quatre pàgines web i totes elles diferents entre sí.

La primera que hem vist ha estat Glogster. Aquesta pàgina ens permet crear pòster amb animacions. Podem afegir-li als pòsters música, imatges, vídeos i animacions. Jo he estat mirant alguns pòsters que es poden trobar a la pàgina web www.glogster.com. El que més m'ha agradat dels que he vist ha estat aquest que us posu a continuació ja que parla de les olimpíades de Barcelona del 1992 i les de Pekin al 2008. Com podeu veure en aquest pòster podem veure les imatges més grans només clicant-les, també podem observar que hi ha tant text com vídeo.
http://www.glogster.com/noeliaesc99/barcelona-1992-y-pekin-2008/g-6l6vtuua8ggc3i2pca49ca0

La segona pàgina web que hem descobert ha estat Padlet. Aquesta pàgina són diversos suros on hi ha col·locats uns conceptes. A mi el que més m'ha agradat dels que he vist ha estat un en el que expliquen com fer un mural a classe bastant econòmic. A continuació us deixo el link perquè li pugueu fer un cop d'ull.
http://padlet.com/wall/5elhbvc3l0

La tercera pàgina web que hem treballat ha estat  Wordle. En aquesta pàgina  podem crear núvols de paraules a través d'un text. També podem editar aquest núvol de paraules perquè quedi al nostre gust. A mi personalment m'ha agradat molt un que posava Feliç Any Nou en diferents idiomes.
http://www.wordle.net/show/wrdl/7423237/happy_NewYear_

La quarta i última eina que hem contemplat ha estat Mindmeister. Aquesta pàgina web serveix per fer mapes mentals. És semblant a l'eina que abans us he presentat que és el Cmap Tools però el Mindmeister serveix per fer mapes mentals molt més elaborats i complicats.

Com fer mapes conceptuals?

Aquesta setmana a la classe de GTIC hem aprés a utilitzar una eina per poder fer mapes conceptuals. Aquesta eina s'anomena Cmap Tools. És una eina molt eficaç ja que a part de ser gratis la instal·lació és molt fàcil utilitzar-la. Primer de tot s'ha de descarregar el programa, que com ja he dit previàment és gratuïta.
Quan s'obre el programa apareixen varies finestres. La primera que podem veure és com una espècie de MiPC però és on podem trobar els mapes conceptuals que ja hem fet amb el mateix ordinador que estem fent servir o un altre.


La segona finestra que se t'obre és com una espècie de Paint en el que pots construir el teu mapa conceptual. En aquesta finestra tens una pantalla en blanc on clicant dues vegades apareix un quadrat on hem de posar el concepte que nosaltres vulguem. D'aquest concepte podem crear varies fletxes que surtin d'ell o que vagin cap amb ell. Sempre hem de posar verb entre conceptes per poder-ho lligar. També ens surt una petita finestra que en ella és com podem canviar l'estil del nostre mapa conceptual. Per poder guardar el nostre mapa conceptual només s'ha d'anar a Archivo i d'allà anar a Guardar como.


Per començar a treballar amb aquest programa, el professor ens ha donat un text que de títol tenia Dinar de Nadal i hem fet el corresponent mapa conceptual. A continuació us el deixo perquè pugueu veure'l com em va quedar.


jueves, 28 de noviembre de 2013

Identitat i Territori

Avui he donat a terme una de les presentacions més importants del semestre l'exposició d'Identitat i Territori. Aquesta presentació és del mòdul de les assignatures de COED i de GTIC.
Aquesta exposició es fa per parelles però nosaltres hem estat tres noies ja que una noia ha tingut problemes i s'ha quedat sense parella.
Vam pensar en un tema original per fer l'exposició i vam triar els reis mags. Vam triar aquest tema perquè pensem que tots els sentiments com la il·lusió, la sorpresa, l'alegria; s'estan perdent a mesura que ens fem grans i pensem que si els revisquéssim viuríem un Nadal ple d'emocions i felicitat.
Vam triar fer-ho més original que les primeres exposicions que havíem vist fent la nostra exposició diferent.
El primer que vam fer diferent va ser que vam voler fer-ho com si fos un conte ja que ho veiem apropiat amb aquest tema. Aquest canvi penso que ha estat bastant valent ja que alhora que expliques un conte has de tenir cura de l'entonació perquè és un factor molt important.
El segon canvi no va ser un canvi radical com el primer sinó que al veure que els professors remarcaven molt el treballar amb les diapositives. Nosaltres en la nostra presentació no vam posar text només el necessari. L'important en el nostre suport multimèdia han estat les animacions, les imatges i el vídeo. Les imatges generalment han estat nostres de quan èrem petites i el vídeo l'hem creat nosaltres mateixes amb els nostres vídeos familiars i la cançó dels reis mags.
He notat que al públic els hi agradat i he tingut bones sensacions.

Diagrames de flux!!

Els diagrames de flux són una eina que s'utilitza per representar procediments encaminats a resoldre una tasca. La seva utilització prové del món de la informàtica però avui en dia s'utilitza en molts diferents àmbits. Per als futurs mestres contemplem dues utilitzacions:
Per planificar tasques pròpies relacionades amb el desenvolupament de la tasca professional. Per exemple representar el procés per a l'acollida d'un nou professor o alumne a l'escola.
Ensenyar als alumnes aquesta eina, tenint present que l'eina és un bon mitjà per aprendre i practicar amb: Presa de decisions, resolució de problemes, planificació, organització, destriar la informació essencial de l'accessòria, definició d'ordres i instruccions, compliment de normes i estructures,...
Els fluxogrames tenen una simbologia molt definida de la que en podem destacar:

[einesfluxograma1.jpg] 



Podem treballar fluxogrames amb moltes eines com el Word de Microsoft, Write d'OpenOffice, programes de presentacions o de gràfics vectorials, etc A l'assignatura hem optat per una eina on-line anomenada Gliffy.
Aquesta eina a part de poder crear, guardar i editar diagrames de flux, també permet treballar amb altres tipus de represenatcions gràfiques i exportar a diferents formats la feina feta.
Nosaltres a l'aula hem hagut d'utilitzar el Gliffy per recrear la situació de creuar una cruïlla amb un semàfor. l'hem creat i després l'hem hagut d'exportar com a imatge JPG. Aquest és el meu resultat final:


Aquesta eina és més per transmetre idees ja que la utilitat principal és de relacionar conceptes entre sí. 


miércoles, 27 de noviembre de 2013

Treballem... la Viquipèdia!

Desprès de treballar la Viquipèdia i els Wikis, hauriem de saber que:
  • Tenir diferents entrades del mateix tema depenent del llenguatge és un gran avantatge ja que per saber més te'n vas al idioma més proper. Per exemple si vols saber més de Roma busques la informació en italià. Perquè la informació té la dóna gent més propera a la busca. En un mateix entorn podem veure diferents punts de vista.
  • La Viquipèdia és un wiki.
  • Els articles estan escrits de manera neutral perquè pretén recollir el coneixement humà sobre tots els temes possibles. Ara bé, hi  ha molts temes sobre els quals hi ha diferents opinions, per això és important que tots els articles siguin escrits en un punt de vista neutral. La informació ha de ser lo més objectiva possible i mirar d'escriure de manera similar tots els punts de vista. És important tenir un de vista neutral sobretot per tractar temes conflictius com política, nacionalisme, religió, etc.
  • La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta: Respecteu els vostres companys viquipedistes fins i tot quan no compartiu les seves opinions. Comporteu-vos civilitzadament. Eviteu els atacs personals i les generalitzacions quan es crispin els ànims; eviteu les guerres d'edicions; recordeu que hi ha aproximadament 416.000 articles a la Viquipèdia en català per a treballar. Actueu amb bona fe, sense sabotejar la Viquipèdia per enfortir els vostres arguments. No utilitzeu titelles per actuar malament o per evitar les polítiques.
  • La viquipèdia l'escriuen milers de voluntaris de tot el món en diferents idiomes.
  • És veritat el que diu a la Viquipèdia perquè és una intel·ligència col·lectiva. Hem de mirar a l'apartat discussió i referències per assegurar-nos.
  • Per lluitar contra el vandalisme hi ha diverses maneres. Una d'elles és vigilant la pàgina de "canvis recents", on apareixen els últims articles modificats. Es pot veure què s'ha canviat fent clic a l'enllaç anomenat "diff". Un cop s'ha detectat un vandalisme, es pot eliminar fent clic a l'enllaç "Desfer".  
  • La funcionalitat Seguiment d'enllaços, o canvis relacionats, presenta una llista amb els canvis recents (només l'últim abans de la versió MediaWiki 1.5) de cada pàgina enllaçada des de una pàgina donada, o els canvis recents de cada pàgina que té un enllaç a la pàgina donada.
  • Tothom pot crear i editar articles. Perquè la wikipedia és lliure i està escrita per voluntaris, els quals porten la informació. Anar a la pestanya de "Modifica".
  • Les diferències que podem trobar entre la Viquipèdia i una enciclopèdia normal són aquestes:
    enciclopèdia online normalment no era online
    tothom l'escriu l'escriuen especialistes
    es pot actualitzar antigues
    col·lectiva individual
    gratis pagament

    Les enciclopèdies tradicionals són més fiables? no, ja que no s'actualitzaven tan de pressa ni es contrastava la informació amb persones d'arreu del món

  • Les discussions es donen a terme quan els voluntaris que escriuen la wiki debaten per saber si està bé la informació escrita. No es fan en la pàgina de la informació sinó que hi ha una pàgina de discussions i allà es on es parla i es contrasta la informació. Per saber si la informació que estem llegint és verdadera hem de mirar la pàgina de discussions.

  • En la Viquipèdia sempre s'ha de dir d'on s'ha extret la informació. Al final de tot de la pàgina hi ha un apartat de referències on es pot veure de quin lloc s'ha extret la informació i quina informació. Sempre que es fa una cita textual s'ha de posar d'on és.
  • Els projectes germans de Wikimedia són tots el wikis gestionats per la Fundació Wikimedia, inclosa la Viquipèdia. 
  • El llibre d’estil de la Viquipèdia és com s'ha d'organitzar la plantilla de la pàgina.

  • La pàgina sobre com crear una pàgina de la Viquipèdia la trobem només entrar a la pàgina inicial.
  • L'Eduwiki és una eina que ens permet integrar les TAC (Tecnologies per l'Aprenentatge i el Coneixement) en el currículum i compartir les activitats de cada centre per tal d'aprendre mútuament.

  • La relació entre les llicències Creative Commons i la Viquipèdia és que els texts de la Viquipèdia estan disponibles sota la llicència Creative Commons i unes condicions d'ús.

En la Viquipèdia podem estar en diferents esglaons, depenent de l'activitat que hagis fet en la Viquipèdia, tens un esglaó o un altre. Ex: bibliotecari.
Tots aquells que escriuen a la Viquipèdia se'ls anomena viquipedista.

El més important són els cinc pilars de la Viquipèdia.

Aportem informació a la Viquipèdia!

Aquesta setmana hem hagut de donar a terme l'activitat d'aportar el nostre granet de sorra a la Viquipèdia. Per fer això no fa falta crear-se un compte de la Viquipèdia. Per poder fer una aportació a la Viquipèdia és molt senzill i no fa falta ser un expert en la matèria.
Primer de tot s'ha d'entrar en la pàgina que es vulgui aportar informació, en aquest cas el tema serà l'oxigenoteràpia.
Després en la mateixa pàgina s'ha de clicar en la pestanya de modifica. Un cop fet, ja es podrà començar a editar la pàgina triada. Perquè veieu un exemple així és com jo he estat editant la pàgina d'oxigenoteràpia.


Com podeu veure és ben senzill. L'únic que has de fer és escriure la corresponent informació sense oblidar-se de fer la corresponent referència i els hipervincles. La referència és molt important ja que així demostres que no t'ho has inventat. Jo he aportat a la Viquipèdia l'objectiu de l'Oxigenoteràpia, que succeeix amb un excés d'oxigen a la sang i l'apartat de referències ja que ningú abans ho havia fet.


Si voleu donar-li un cop d'ull aquí us deixo el link: Oxigenoteràpia


sábado, 16 de noviembre de 2013

Setmana de Reflexió Educativa!!

La setmana passada es van aturar les classes ja que els alumnes de 1r d'infantil i primària vam celebrar la setmana de reflexió educativa. Aquesta setmana va tractar sobre diverses activitats centrades en cada una de les nostres matèries.
El dilluns vam assistir a una conferència del Jaume Cela que tractava sobre "Els quatre reptes a l'escola d'avui". Després vam fer una activitat orientada des de l'àrea d'educació física que tractava d'una caminata des del Baixador de Vallvidrera fins a Sant Cugat.
El dimarts vam anar al MNAC on vam fer una visita que tractava sobre les escultures en relleu. Aquesta activitat estava orientada des de l'àrea d'Educació Visual i Plàstica. En aquesta visita vam tenir que agafar apunts i comentar sobre el punt de vista d'un educador, com veiem la visita per infants. Les fotografies que podeu veure a continuació són fetes per la meva companya Marta Garcia durant la nostra visita al MNAC.

Catalana asseguda- Manolo Hugué


La noia nua-Enric Casanovas


El dimecres i el dijous vam fer una activitat anomenada apadrinament. Aquesta activitat consistia en acompanyar a un alumne de 3r a les pràctiques. A mi em va tocar anar a l'escola bressol municipal Gràcia i vaig estar amb infants d'un i dos anys. Aquesta experiència va ser molt gratificant, ja que vaig poder començar a "treballar" amb els infants.
El divendres vam assistir a un concert del grup Com Sona? el qual estava adreçat a  infants de 0 a 3 anys. A mi em va semblar molt entretingut i molt original. Per acabar la setmana, després vam assistir a una conferència sobre els iPads i les tauletes digitals. Va ser una conferència amb una mica de problemes tècnics amb la pissarra digital ja que no es veia res perquè semblava que no anava l'Internet. Per aquesta conferència ens vam tenir que crear un twitter i anant comentant tot el que ens semblava interessant de la conferència o alguna pregunta que ens preocupés, utilitzant sempre el hashtag #gitic13. A continuació us mostro els tweets que jo he publicat.

miércoles, 6 de noviembre de 2013

Les wikis

A classe de GTIC vam tractar el tema dels wikis. Per poder fer aquesta classe vam tenir que venir a l'aula amb un article llegit. Té com a títol "Wikis y educación", el seu autor és Jordi Adell i que el podeu llegir clicant aquí.
Vam comentar i debatre sobre les diferències entre blog i wiki. La wikipedia està feta d'un wiki. Dins del document anterior hem pogut veure que hi ha diversos tipus de wikis. La més bàsica consta de la pàgina Home i tres pàgines més.
Les tres accions bàsiques són: editar-desar-crear links.

Què és un wiki?
És una pàgina web compartida. Una obra de varies persones.

Principis

  1. Flexibilitat
  2. HTML simplificat
  3. Qualsevol pot modificar
  4. Lliure d'ego
Diferències entre Blog i Wiki




Com a activitat per treballar les wikis vam registrar-nos a la pàgina www.wikispaces.com  i vam crear un wiki i la vam compartir amb els companys del grup i el professor. El meu grup vam fer un wiki sobre els nostres blogs. Aquí us deixo el link perquè li pugueu donar un cop d'ull.

miércoles, 30 de octubre de 2013

Nova eina... Google Sites!

En la classe de GTIC hem après a utilitzar una nova eina el Google Sites. El Google Sites és una eina que serveix per crear webs i compartir-les amb els companys. Aquesta eina és molt similar al Google Drive, però uns dels desavantatges que té es que no es pot veure com edita el company a la mateixa estona que ell ho està fent sinó que per veure el que ha editat s'ha d'actualitzar la pàgina. Per poder crear un Google Sites has de tenir un compte de Google.
Per començar a treballar aquesta eina vam fer una activitat. Aquesta activitat consistia en fer grups i crear un web junts i compartir-la amb els companys i el professor. Jo i les meves companyes hem fet un Google Sites pensant de cara al treball que tenim que presentar al final del semestre anomenat "Bon Comunicador".
El que hem fet ha estat crear una web que tracta sobre Víctor Amela. Hem triat amb ell perquè pensem que és un bon comunicador. En aquesta web hem fet diversos apartats com per exemple Facebook o Twitter que serà on anirem penjant les coses que el Víctor Amela fa mitjançant cada una de les xarxes socials.
A continuació us deixo el link perquè li pugueu donar un cop d'ull.

miércoles, 23 de octubre de 2013

Prezi Vs Power Point

En l'aula hem treballat el programa Prezi com a una altra opció de fer presentacions, sense utilitzar el Power Point.
El primer que em fet en la classe ha estat veure i comentar un blog d'una companya d'aula. Per poder-li donar un cop d'ull a continuació us deixo l'enllaç.
Prezi és una apliació online on podem crear presentacions. És una web per crear exposicions.
Un dels advantatges és que podem afegir gent com amb el Google Drive i així poden editar-ho al mateix temps però hi ha un problema, que es que no veus com està editant al mateix temps sinò que ho veus quan ja ho ha actualitzat.
Disposes d'un espai gros on pot anar distribuint els elements com t'agradi.
Aqui disposeu d'un prezi on explica com serveix el prezi.


Un cop apreses les nocions bàsiques del Prezi se'ns va proposar una activitat. Aquesta activitat constava a fer un Prezi dels colors. Aquí teniu el resultat:

Power Point

Microsoft PowerPoint és un popular programa de presentacions desenvolupat per a sistemes operatius Microsoft Windows i Mac OS. Àmpliament usat en diferents camps com en l'ensenyament, negocis, etc. Segons les xifres de Microsoft Corporation, prop de 30 milions de presentacions són realitzades amb PowerPoint cada dia. Forma part del paquet ofimàtic Microsoft Office.
És un programa dissenyat per a fer presentacions pràctiques amb text esquematitzat, fàcil d'entendre, animacions de text i imatges, imatges predissenyades o importades des d'imatges de l'ordinador.
Se li poden aplicar diferents dissenys de font, plantilla i animació.
Aquest tipus de presentacions sol ser molt cridaner i molt més pràctic que els de Microsoft Word.
De totes les funcions per a les quals és útil un sistema informàtic, són potser les relacionades amb les imatges les que criden més l'atenció: des dels senzills programes de dibuix que van aparèixer amb les primeres targetes gràfiques, fins als moderns i sofisticats programes de disseny gràfic i CAD (Disseny Assistit per Ordinador), passant pels sistemes de tractament d'imatges, tant estàtiques com en moviment.
Però una part especial del tractament d'imatges és aquesta formada pels programes de presentació, que barregen aquestes imatges amb text i sons per a l'exposició de dades en sales amb un públic més o menys ampli.
PowerPoint, de la companyia Microsoft, és un dels programes de presentació més estesos en l'actualitat. Ve integrat en el paquet Microsoft Office com un membre més, que pot aprofitar els avantatges que li oferixen els altres components de l'equip per a obtenir un resultat òptim.
Amb PowerPoint podem crear tot tipus de productes relacionats amb les presentacions: Diapositives estàndard de 35mm, transparències, documents impresos per als assistents a la presentació, així com notes i esquemes per al presentador.

jueves, 17 de octubre de 2013

Aprenem més sobre els blogs!

Durant uns quants dies hem hagut de llegir-nos un llibre que tracta sobre els blogs. Aquest llibre s'anomena "Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents" de Francesc Balagué i Felipe Zayas (Editorial UOC).
Ens hem llegit aquest llibre per saber més sobre el tema però també per comentar-lo a classe i treure-li el suc. A continuació us exposo les idees principals i més importants que nosaltres hem cregut.

" Una de les característiques principals de la web 2.0 és que són els mateixos usuaris els que creen i organitzen els continguts, amb la qual cosa s'estableix una estructura de la informació més horitzontal i democràtica"
Una web 2.0 fa referència a un fenomen social sorgit a partir del desenvolupament de diverses aplicacions en Internet. Podem distingir una web 2.0 quan el nivell d'interacció és alt i s'actualitza amb les aportacions dels usuaris.
"Blogosfera és el terme amb el qual s'agrupa la totalitat de weblogs."
"Fonamentalment, un blog serveix per exposar i intercanviar idees. És una eina de publicació i comunicació que està especialment preparada per organitzar i emmagatzemar tota aquesta informació." Educastur blog
"Els blogs permeten combinar de manera senzilla el treball a l'aula i el treball a distància, amb totes les possibilitats que això comporta!"
Dins d'aquest llibre també podem trobar un glossari on ens defineix: Blogroll o llista de blogs, comentari, enllaç permanent (permalink), etiquetes i categories, Ping, plugin o "widget", post, retroenllaços (trackbacks) i RSS, feed o sindicació.
Els blogs serveixen per pensar, escriure, compartir i participar.
Els blogs de l'aula es poden dividir en blog de l'aula del professor, blog de professor-alumnes i el blog de l'alumne. El blog del professor ens proporciona informació, ens proposa activitats, ens dóna instruccions, etc. Pot ser sense interacció o amb interacció mitjançant els comentaris o els blogs dels alumnes.
El blog de professor-alumne ens serveix com a portafoli, com a revista de classe o per treballar per projectes.
El blog de l'alumne serveix per donar a terme tasques individuals ja sigui taller de blogs o blog d'activitats complementàries.

L'activitat que em tingut que donar a terme a classe ha estat analitzar un blog educatiu. El blog que jo he analitzat és Soñando Sonrisas...
Aquest blog l'escriu mestres d'infantil. Podem observar que la majoria de publicacions del blog tenen un contingut multimèdia que solen ser imatges. Aquest blog el podem classificar com un blog de professor i serveix per poder veure que van aprenent o fent cada dia els infants.
L'estructura d'aquest blog consisteix en diverses pestanyes on pots viatjar per la web, sortint del blog. Té les etiquetes col•locades a la part superior del blog. Utilitzen la plataforma blogger.
Les entrades tenen una estructura ben simple, tracta d'una descripció de l'activitat i després un suport multimèdia que pot ser tant imatges com vídeos. En la majoria d'entrades té diversos comentaris on l'ajuden o li donen consells per millorar les activitats. Va dirigit tant a professors com als pares dels infants. Té un blogroll en el lateral dret, on podem trobar la biografia de l'escriptora, el canal RSS, i altres gadgets com per exemple un blogroll amb els diferents blogs que l'autora llegeix.
Personalment, el blog i el disseny m'agrada. Un bon punt és la localització de les etiquetes , crec que posar-les a dalt de tot està molt bé ja que facilita molt al lector poder veure quins temes han tractat en el blog i de quins han parlat diverses vegades. També el que està força bé és que al final de cada entrada et suggereix  entrades del mateix blog relacionades.
 En la dreta podem observar un blogroll amb els blogs que l'autora es llegeix. Opino que estaria millor si no hi haguessin tants blogs perquè visualment es veu massa informació acumulada i normalment els visitants del blog no acabin de llegir la llista.

martes, 15 de octubre de 2013

12 PROPOSTES D’ÚS CREATIU I MULTIMEDIAL DEL PROGRAMA POWERPOINT.

La setmana passada el professor de GTIC ens va fer llegir un document en el que explicava l'ús correcte del power point per fer presentacions.
El professor va destacar alguns fragments del document que els podeu llegir a continuació:
 "Joan Ferrés (1992) ens parla de la funció motivadora del vídeo a l’escola, fent referència a les capacitats que té el llenguatge audiovisual com a transmissor d’emocions i com aquestes poden motivar grups de persones vers unes actituds concretes. Un joc suggerent d’imatges i músiques triades amb una finalitat concreta i muntades amb PowerPoint a manera de seqüència té les mateixes capacitats comunicatives que un fragment de vídeo. En aquest punt seria el professor el qui construiria aquesta seqüència a fi d’iniciar una classe per treballar, per exemple: l’anorèxia i la bulímia en una sessió de tutoria. També podria el Professor encarregar a alumnes de secundària cercar les imatges, el sons i crear el PowerPoint als propis alumnes. En el primer cas l’aprenentatge es donaria en el moment del debat a classe i en segon cas l’aprenentatge també es produiria en el moment de la creació."
"La interacció amb el grup classe ens dóna peu a un grup de propostes interessants,com ara la de crear una sèrie de diapositives amb preguntes i enllaços a diapositives amb les respostes correctes fer una sessió de repàs d’un tema o de coneixements previs diferent i molt motivadora, talment com si es tractés d’un joc realitzat pel conjunt de la classe. En aquests cas les possibilitats d’interactivitat del propi programa acompanyen a la interacció amb el grup classe."
"Si en una diapositiva col·loquem un llorigó( En castellà gazapo. Trampa,. ), podem proposar als nostre alumnes que el trobin. El que tenim d’original en aquest cas és que en clicar sobre el llorigó (que pot ser un text o una imatge mal col·locada o errònia) podem obrir una nova diapositiva amb els continguts correctes o un efecte sonor. Per exemple un esquema amb algun terme equivocat."
La classe de GTIC es va centrar en comentar aquests fragments del document i veure alguns exemples de presentacions.

jueves, 10 de octubre de 2013

Com parlar en públic?

L'altre dia a la classe de COED vam mirar un vídeo. Tractava sobre una conferència que donava el senyor Ken Robinson sobre si les escoles maten la cerativitat dels nens. El professor ens va fer veure aquest vídeo perquè treballèssim sobre ell. El treball consistia a agafar apunts sobre la forma en que dòna la conferència i el contigut d'aquesta conferència. Primer ens va posar el vídeo i cadascú va aprendre apunts del contingut i de la forma. Un cop ja visionat el vídeo i cadascú amb els apunts respectius ens vam agrupar en grups. Cada grup havia de posar els seus apunts en comú i treure un treball de grup sobre el contingut de la conferència i la forma en la que el senyor Ken Robinson la dona. El treball un cop acabat l'hem tingut que penjar en el blink perquè el professor pugui observar cadascún dels treballs online. A continuació us afageixo el vídeo perquè li pogueu donar un cop d'ull.